Pesanan : Sila tekan Ctrl + C untuk copy sebarang kod HTML . tQ !

Jumaat, Disember 17

TUTORIAL DISABLE RIGHT CLICK

Assalamualaikum ..
Korang suke tak bila ada orang ambik segala info kat blog korang sesuka hati ? Mesti tak kan ? Jadi langkah yang terbaik untuk jaga harta pusaka korang tu ialah dengan cara menghalang mereka dari right click . Lepas tu korang siap bleh sound pengunjung yang tidak bertanggungjawab tu lepas jek diaorang tekan butang kanan tu . Contohnya seperti berikut :-






Apa-apa pun , aku nak ingatkan kat sini . Walaupun korang bleh sound , korang jangan plak maki hamun / mencarut / mencaras yek . Kesian pengunjung blog korang tu . ada kang dia tak hingin lagi nak datang blog korang . ahahaha ! Jadi , da sedia untuk mulakan tutorial ? Okay , jom !


Langkah Pertama : Copy kod HTML di bawah ni (tekan Ctrl+C utk copy).

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by azreenazeman


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>



Langkah Kedua : Paste @ Tepekkan kod tersebut kat ruangan HTML korang. Kalau kurang jelas , KLIK SINI .


Then , korang klik butang SAVE & siap suda . Yeay !   ;)




.

4 ulasan:

ijam ismail berkata...

domok~~~
tq3......so helpful..
hahaha...
=)

hafizah alias berkata...

tenkiuu ajar!
mmg dah lme nk buat pon..tp taktau nk ty sape.
thankss ya!!

azreenazeman berkata...

nizam : ur welcome .. ;)

azreenazeman berkata...

hafizah : ur welcome .. sng2 singgah sini lg yek .. hihihi .. ;)