Pesanan : Sila tekan Ctrl + C untuk copy sebarang kod HTML . tQ !

Khamis, Disember 9

TUTORIAL LinkWithin

Assalamualaikum para blogger ..
Kali ini aku nak ajor ilmu baru kat korang yang berminat jek . Yang tak nak dengar pegi main jauh2 . syuh ! syuh ! huhu . Sebelum mula , aku nak tanya kat korang nih . Penah nampak gadget macam kat bawah ni tak ?




Benda alah ni dinamakan sebagai 'LinkWithin' . Bertujuan untuk memberitahu pengunjung blog tentang entry-entry lama yang korang post & hampir sama dengan apa yang diaorang baca . Tak faham ? kalau tak , pegi google korang translate k . ahahaha ! Orait , senang jek nak buat . Korang klik link kat bawah gadget tu (yg aku bulatkan dgn warna kuning) & dia akan bawak korang terus ke website dia . Tak pun , klik jek kat bawah ni untuk terus ke page dia .


http://www.linkwithin.com/



Langkah Pertama : Isikan borang yang disediakan . Then , klik Get Widget!



*kalau uolss privatekan blog, jangan nak BERANGAN .. sebab dia hanya terbuka kepada mereka yang publickan blog saje .



Langkah Kedua : Klik kat Install Widget .




Langkah Ketiga : Lepas tu , dia akan paparkan macam kat bawah ni . Kalau ada banyak blog , korang bleh la pilih yang mana satu . Then , klik pulak kat Add Widget .




Langkah Keempat : Automatik benda alah tu masuk ke dalam Your Page Element .




Langkah Kelima : Drag gadget tu betul2 kat bawah 'catatan blog' atau 'post entry' korang .



Lepas dah buat sume tu korang klik butang SAVE & sedia untuk di nikmati ! hohoho ..  :D

p/s : masa baru2 korang view , gadgetnya takkan berfungsi sepenuhnya sebab dia akan amek masa untuk seragamkan entri korang tu dengan entri yang lain .



.

2 ulasan:

Cikgu Fikri berkata...

errrrr..
bukan gadget ni dulu, ko tanyer aku cmner nk dpt ker?
huhhuhhuhu....
oooopsss..tercerita dlm blog plak.. :)

azreenazeman berkata...

fiq : Shhhh! ckp la cakap fiq .. ko ni .. aku tubok muke ko .. huhuhu .. =p